AİLE SOFRASINA GEÇİŞ DÖNEMİ

Emzirme ve ek gıdaya geçiş dönemleriyle beraber birinci yaşını dolduran çocuklar artık aile sofrasına geçiş yapabilirler. Aile sofrasında yemeğe başlamak, hem çocuğun sosyal davranışlar ve beceriler kazanmasını sağlayacak, hem de ailenin diğer bireylerinin de yemek yiyor olması, çocuğun gözlemleyerek öğrenmesini destekleyecektir. Aile sofrasına geçiş döneminde çocuğunuza bu süreci tanıtın; artık büyüdüğünü ve masada sizin gibi yemek yiyebileceğini anlatın. Yemek aralarında iştahını kesecek abur cubur gıdalar yemeden, karnı aç olarak sofrada olması aileyle yemeye daha kolay alışabilmesi için önemlidir.

 

Adım Adım Aile Sofrasına Geçiş 

 

  1. Büyümeye başlayan bebekler artık kaşıkla biri tarafından beslenmekten pek hoşlanmazlar. Bunun yerine kendilerinin yemesi daha ilgi çekici olmaktadır.Bebekler yemek vaktinde aile ile birlikte sofraya oturur ve yemeğe dahil olabilirler. 
  2. Bebeğinizin ilgisini çeken bir yiyecek olduğunda onu eline alıp incelemesi için bebeğinize yardımcı olun. Başlangıçta eline aldığını yiyip yememesi önemli değildir, sadece incelemesi yeterlidir.
  3. Alıştırma aşamasında, lapa yapılmış yiyecekler yerine, bebeğin rahatlıkla tutabileceği şekillerde yiyeceklerin sunulması önemlidir; örneğin boyuna kesilmiş salatalık veya havuç, ev köftesi, galeta gibi.
  4. Katı gıda ile tanışmanın ardından aile sofrasına geçiş sürecinde bebeğin ne kadar yemek yiyeceği kararının ona bırakılması gerekmektedir. (Ancak, bunu başarabilecek az sayıda Türk annesi vardır!)
  5. Bebekler aile sofrasına geçiş döneminde de anne sütü/ mama ile beslenmeye devam edebilirler. 

 

Uzm. Psk. Evren Morgül


YORUMLAR (0)

Yorum yok. İlk yorum yapan siz olun..

POPULER POST